Massor av nytt på Serietekets hyllor. Rumänskt, taiwanesiskt, kinesiskt, koreanskt, japanskt, franskt, amerikanskt och svenskt i en välblandad fredagscocktail. Skakad och störd.
Rumänien var gästland på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg förra helgen och Serietekets Anders Lundgren medverkade i ett scensamtal om rumänska serier i samarbete med Rumänska Kulturinstitutet. Nu ställer vi fram antologin The Book of George där mängder av rumänska serieskapare har tecknat serier om en och samma figur.
I onsdags var det Republiken Taiwans nationaldag och det firar vi med att ställa ut den oerhört vackra bilderboken Illustrated Taiwanese Folklore av Qingqin Liu. Tack till Tai Pei Mission i Sverige för gåvan.
Och när vi är inne på den kinesiskspråkiga delen av världen passar vi på att erbjuda den gigantiska Special Comix 5. Serietecknare från Asien och Europa sida vid sida i en jätteantologi med text på både kinesiska och engelska.
Mangahyllan får en välförtjänt uppryckning under hösten tack vare vår kollega Linda. Ett av de mer intressanta nyförvärven är Helter Skelter: Fashion Unfriendly av Kyoko Okazaki, nu äntligen på engelska. Berättelsen om den söndervittrande fotomodellen Liliko har vunnit åtskilliga priser och adapterades i fjol till en spelfilm med samma namn.
Inte manga, utan manwha, kallas det när mangainspirerade serier produceras i Korea. Science fiction-serien Lethe av Kimjin kom ut redan 2006, men nu har den nått fram till våra hyllor. Vältecknad och läsvärd.
Frank Millers Läderlappenepos The Dark Knight Returns har nu nästan 30 år på nacken men är fortfarande en av våra mest utlånade böcker. Nu har vi bytt ut våra slitna ex mot en spänstig nyutgåva.
Bland fack- och konstböckerna har vi flera spännande nyheter. Essäantologin Arguing Comics innehåller analytiska texter om serier skrivna av litterära storheter som Uberto Eco, Thomas Mann, Dorothy Parker och E.E. Cummings. En bok som jag själv kommer att kasta mig över är Hannah Miodrags Comics and Language, där hon utför serieanalyser ur ett språkvetenskapligt perspektiv. Läser du franska tycker jag att du ska sätta tänderna i Groupe Acmes biografi över det franska förlaget L’Association, vilka gick i bräschen för seriernas ”franska nya våg” på 90- och 00-talen.
Slutligen en liten pärla som tusentals barnboks- och seriefans kommer att älska att bläddra i. Jan Lööfs Bildbok med bildpresentationer av hela Lööfs karriär som bildskapare och med mängder av personliga kommentarer.
Det är fredag. Ladda upp med böcker inför helgen.
Ola Hellsten
